Среда, 25.09.2024, 00:33
Персональный сайт Чусова Сергея Евгеньевича
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Время
Погода
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 150
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
 Блог
Главная » 2020 » Июль » 4 » Новий в.о. міністра освіти: чому він і чому саме так?
21:43
Новий в.о. міністра освіти: чому він і чому саме так?

Вже чотири місяці в Україні немає повноцінного міністра освіти та науки. З 25 березня в.о. міністра була Любомира Мандзій, а на минулому тижні в.о. міністра став Сергій Шкарлет. Його призначення було сприйнято неоднозначно аж до акцій протесту біля міністерства та біля будинку уряду. Давайте трошки розберемося в питанні: а що ж не так?

Коли в 2019 році обирали нового Президента України, то прихильники нового глави держави серед іншого сподівалися на зміну політики. Основними засадами повинні були стати справедливість, бездоганна репутація нових кадрів, призначення на посади через конкурси, професіоналізм і багато чого іншого. Нова влада присягалася, що буде чути громадскість і «не ламати через коліно» при кадрових змінах.

Питання нового міністра освіти час від часу піднімалося як в ЗМІ, так і на нечисленних прес-конференціях Президента України. І на крайній з них голова держави сказав, що йому важко підібрати міністра, що він особисто проводить співбесіди з можливими кандідатами (хоча у нас парламентсько-президентська республіка і ці повноваження в підборі кадрів за парламентом та главою уряду). Час від часу з’являлися повідомлення про співбесіди в офісі Президента України з потенційними кандидатами (про парламентсько-президентську республіку вже не нагадую).

І ось в якусь мить з'явилася кандидатура Сергія Шкарлета, ректора Чернігівського національного технічного університету, яку запропонували главі держави на зустрічі ректори деяких вишів. Президент України навіть навідався до Чернігова, де побував у цьому універститеті. Після цього Шкарлет став головним кандидатом на посаду міністра.

Потім Сергія Шкарлета запросили на засідання комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, де намагалися прояснити позиції кандидата по основних питаннях його діяльності на посаді міністра. Висновки після цієї розмови були неоднозначні.

Претензій до Сергія Шкарлета було дві:

1. В його монографії «Формування стратегій розбудови економіки інформаційного типу з метою забезпечення економічної безпеки держави» за 2016 рік знайшли плагіат http://false-science.ucoz.ua/news/tak_ce_znovu_ja_vash_shkarlet_zabezpechuju_vas_bezpekoju/2020-06-07-88

2. Сергій Шкарлет був депутатом обласної ради від Партії регіонів, а в 2010 році в інтерв’ю говорив: “Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів” http://svoboda.fm/economic/region/208058.html

До речі, в 2015 році Шкарлет балотувався в ту ж облраду від Блока Петра Порошенка, але не пройшов. Тобто з послідовною політичною позицією також є питання.

16 червня 2020 року з’явилося звернення громадських організацій, освітян та батьків до народних депутатів, президента та прем’єра, в якому було висловлено схвилювання щодо довгого непризначення нового міністра освіти і науки та були сформульовані критерії, яким мала би відповідати ця людина.

https://nus.org.ua/news/osvityany-ta-batky-vyslovyly-kryteriyi-do-ministra-osvity-i-nauky-vidkryte-zvernennya-do-vlady/

Зокрема в цьому зверненні було запропоновано таких кандидатів на посаду міністра:

  • заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк;
  • ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк;
  • директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Здавалось би, що нова влада прислухається до громадських організацій та дійсно запропонує кандидата з бездоганною професійною та моральною репутацією.

Що ж робить влада? Прем’єр-міністр Д.Шмигаль вносить до Верховної Ради України кандидатуру.... Шкарлета!! Профільний комітет, де більшість представників фракції «Слуга народу», не підтримує це подання і до голосування в парламенті за нового мінстра справа не дійшла.

Знову повертаємося до демократичної нової влади: може, тут вона змінила свою точку зору? Якщо є питання не тільки у громадскості, а і у комітета парламенту, можливо щось все-таки не так з кандидатурою Шкарлета?

Влада подумала...і на позачерговому засіданні уряду Шкарлета призначили в.о. міністра освіти та науки, для цього ввівши в штатний розклад додаткову посаду заступника міністра!! Оце прозорість і демократичність!!! Що б пропіхнути потрібний кадр даже збільшили штат міністерства!!!

Очільник уряду заявив, що Шкарлет в.о. міністра буде три місяці, щоб роздивитися його професійні можливості та спроможності на цій посаді.

Залишається чекати розв’язки історії: чи то Шкарлета все ж таки протягнуть через парламент до повноцінного міністра (але це буде не раніше вересня), він буде в.о. до тих пір, поки не назбирають в парламенті голосів за його призначення; чи то внесуть все ж таки іншу кандидатуру.

Для справедливості ось інтерв’ю Шкарлета виданню Lb.ua, де він відповідає на деякі претензії в його адресу https://lb.ua/society/2020/07/04/461201_sergiy_shkarlet_yakshcho_meni_skazhut.html

Просмотров: 213 | Добавил: Serg | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Чусов С.Е. Все права защищены © 2024
Поиск
Календарь
«  Июль 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz